Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Kako avioni ostaju u zraku?Kako bi svladao otpor zraka i gravitaciju, avion mora „stvoriti" dvije sile: potisak i uzgon.

Potisak je sila koja gura avion prema naprijed, a temelji se na trećem Newtonovom zakonu, koji kaže da svaka akcija ima jednaku i suprotnu reakciju - motori zrakoplova stvaraju potisak tako što izgaraju motorno gorivo prema nazad.

Kako avion ubrzava na pisti, svako od njegovih krila dijeli zrak na dvije struje, od kojih jedna prolazi iznad, a druga ispod krila. Krila su dizajnirana tako se zrak koji prolazi iznad njih usmjerava prema dolje, što prema istom ovom Newtonovom zakonu izaziva reakciju, odnosno silu koja gura avion prema gore. To je uzgon.

Svaki zrakoplov ima specifičnu brzinu uzleta - točku u kojoj sila uzgona postaje veća od gravitacije. Ta se kritična brzina mijenja s obzirom na težinu aviona. Istovremeno, motor zrakoplova mora proizvesti dovoljno potiska kako bi nadjačao otpor zraka uzrokovan trenjem.

  • Vicevi 17 - [image: http://moji-vicevi.blogspot.com] *-- Vic --* Pita mene moja 5-godišnja nećaka da pogodim kako se zove njena odgajateljica u vrtiću. Pitam je koj...