Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Pet prečaca na tipkovnici koje svaki korisnik računala mora znati

 Jeste li znali

Super stvar kod računala je ta što oni mogu raditi mnogo brže nego što mi radimo, ali napraviti ono što mi želimo je često spor proces. Zato postoje prečaci na tipkovnici.

CTRL+S (Snimi - save)

Postoji mnogo prečaca, od CTRL+A da označimo sve, CTRL+B da podebljamo tekst, CTRL+F da nađemo riječ u dokumentu ili na web stranici. Kada želite nešto isprintati, pritisnite CTRL + S. (Većina prečaca je ista i na Mac-u, osim što se koristi tipka CMD umjesto tipke CTRL.)

Od svih 5 prečaca koji se spominju, CTRL+S je možda najvažniji. Prva stvar koju bi trebali znati dok radite na računalu je da spremite svoj rad često jer nikada ne znate kada će se program ili čak cijelo računalo srušiti.

U zadnje vrijeme, mnogo programa uključuje i Auto-save koji sprema vaš rad svakih 5 do 10 minuta. To je dobro, ali ipak treba i sam spremiti dokument. Prečac CTRL+S je praktičan jer ga možemo koristiti u programima koji nemaju Auto-save.

Dok pišete i ako ste odredili ime dokumenta, samo pritisnite CTRL+S i vaš dokument je spremljen.

CTRL+Z (Unatrag - undo)

Jedna od najboljih stvari u radu na računalu je opcija Undo (unatrag). Ako pogriješimo u pisanju ili uređivanju fotografija, veliki proces je vraćanje unatrag.

Koristeći računalo, gumb Undo daje na slobodu da ekperimentiramo i pravimo pogreške i vratimo se ako nam se ne sviđa. Mnogo korisnika na računalo ne znaju da tipka unatrag uopće i postoji.
Prečac za unatrag je CTRL+Z.

CTRL+P (kopiraj) i CTRL+V (zalijepi)

Još jedan prečac koji nam može biti vrlo koristan. Koristeći ove prečace omogućuje nam se kopiranje teksta, slika i mapa na drugo mjesto. Svaki program ima opciju kopiraj i zalijepi. Opcije možemo vidjeti pritisnuvši desni klik. Ako želimo nešto kopirati, označimo tekst, stisnemo CTRL+C i odemo na mjesto gdje ćemo kopirati i pritisnemo CTRL+V.

CTRL++ (zumiranje - zoom in)

Prečac za približavanje teksta ili slika. Može nam biti koristan ako je tekst premal. Povećati tekst još možemo pritiskom na CTRL i na mišu trebamo scroll-ati.

CTRL+ALT+DEL

Prije nekoliko godina većina ljudi je naučila ovaj prečac. U prošlim danima računala, to je pomagalo za ponovno dizanje računala, ako se nešto događa što se malo puta dogodilo. Ovim putem CTRL+ALT+DEL se može riješiti dosta problema.



  • Vicevi 17 - [image: http://moji-vicevi.blogspot.com] *-- Vic --* Pita mene moja 5-godišnja nećaka da pogodim kako se zove njena odgajateljica u vrtiću. Pitam je koj...