Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Jeste li znali


Jeste li znali da majmun avetnjak može okrenut glavu za 180 stupnjeva.
Avetnjaka ćete tijekom dana naći priljubljenog uz drvo. Noću hvataju hranu, uglavnom kukce, hitrim akrobatskim skokovima. Kad se pripremaju za skok, ovi majmuni okrenu glavu, koju bez problema mogu okrenuti i za 180°, prema mjestu na koje planiraju sletjeti. Tada se od drveta odgurnu jakim stražnjim nogama i skoče  unatrag. Tijelo se tek u zraku okreće i poravna sa smjerom glave, a pri slijetanju čvrsto zgrabe granu prstima. Avetnjak može skočiti u dalj 80 svojih tjelesnih dužina! Oko avetnjaka je jednako veliko i teško kao i njegov mozak!Jeste li znali da najveći leptir na svijetu je leptir kraljice Aleksandre – raspon krila mu je 28 centimetara.


Jeste li znali da u špilji Bracken živi između 20 i 40 milijuna šišmiša!
Tisućama godina vjerni posjetitelji dolaze u špilju Bracken u Teksasu u proljetnim mjesecima. Ostaju u njoj tijekom dana, a svako predvečerje napuste je i polete prema noćnom nebu. Meksički slobodorepci izlaze da bi se gostili kukcima. Ovo nije obična kolonija šišmiša. Unutar granica špilje živi najveća skupina toplokrvnih sisavaca na Zemlji i broji između 20 i 40 milijuna šišmiša! Večernji izlazak šišmiša traje nekoliko sati, i zaista je pravi spektakl. 


U jednoj noći mogu pojesti 250 tona kukaca, a neki od kukaca koje tamane su i poljoprivredni štetočine. Krajem listopada šišmiši se vraćaju u Meksiko.Jeste li znali da nilski konji proizvode svoj vlastiti „losion“ za sunčanje u obliku ljepljivog crvenkastog znoja. Jedan od sastojaka također sprečava rast bakterija. To je veoma korisno za ratoborna stvorenja poput njih, uvijek prepunih posjekotina, ogrebotina i ugriza, jer se rane rjeđe inficiraju bakterijama i lakše zacijele.


Jeste li znali da morska ptica Tupik ima bodlje na kljunu.
Tupik je morska ptica s upečatljivim višebojnim kljunom i svjetolonarančastim nogama i prstima. Žive u obalnim područjima sjeverne polutke, uključujući i Arktik. Gornji dio usne šupljine i jezik imaju bodlje koje omogućuju ptici da istovremeno poprečno drži velik broj riba, a da i dalje može otvarati kljun i hvatati još. Kad hrane mlade znaju se vratiti i s 30 riba u kljunu!Jeste li znali da je portal "U prolazu" prava mala enciklopedija zanimljivosti iz svijeta
  • Vicevi 17 - [image: http://moji-vicevi.blogspot.com] *-- Vic --* Pita mene moja 5-godišnja nećaka da pogodim kako se zove njena odgajateljica u vrtiću. Pitam je koj...