Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Manje poznate činjenice o općepoznatim izumima

 Jeste li znali

Koji je najneobičniji izum sir Isaaca Newtona? Znate li čije su gajde? Zašto se na telefon javljamo s ‘halo’ i kada je nastao prvi touch-screen smartphone? Tko je i zašto izmislio lutku na napuhavanje? Donosimo vam manje poznate podatke o općepoznatim izumima i otkrićima.

Rubikova kocka nije zamišljena kao igračka
Iako je široko rasprostranjeno mišljenje da je kocka služila Ernu Rubiku da svojim studentima bolje objasni 3D objekte, istina je zapravo nešto drugačija. Svrha Rubikove kocke bila je u shvaćanju rješavanja strukturalnih problema, tj. pomagala je u shvaćanju kako pomaknuti određene dijelove cjeline, a da se cjelina ne raspadne. Sam Rubik nije niti shvatio da je stvorio igračku dok nije prvi put pomiješao boje i pokušao je nanovo složiti, piše BuzzFeed.
Pozdrav ‘halo’ izmišljen je jer nitko nije znao započeti telefonski razgovor
Telefon je izumio Alexandar Graham Bell, no ‘hello’ (halo je prilagođen pozdrav na hrvatski) izum je njegovog rivala Thomasa Alve Edisona, koji je razvio telefonski sustav u SAD-u. Bell je inače inzistirao da je ispravan način javljanja na telefon pozdrav ‘Ahoy’!

Pušku na vodu izumio je nuklearni inženjer

Lonnie Johnson pušku na vodu je napravio od PVC cijevi i boce Coca-Cole. Proizvod je uzela tvrtka Hasbro i uskoro na tržište izašla s jednom od najpoznatijih igračaka za djecu, koju je nazvala Super Soaker.

Pseća vratašca izumio je sir Isaac Newton

Sir Isaac Newton imao je mačke i navodno je na vratima svoje kuće napravio dva otvora, manji i veći, za mačku i njezine mačiće, iako su mačići jednostavno pratili majku kroz veći otvor. Ova je priča ipak osporavana, pa tako neki tvrde da Newton uopće nije imao mačke.

Gajde su izumili Perzijanci, a ne Škoti

U početku je to vjerojatno bio prilično neugledan instrument sastavljen od cijevi napravljenih od trske, zabijenih u vreću od kozje kože. Kako se civilizacija širila s Bliskog istoka na Sredozemlje, tako su ljudi sa sobom donosili i glazbu i instrumente, piše BuzzFeed.

Umjetno srce izumio je trbuhozborac

Paul Winchell bio je poznati američki trbuhozborac. Posudio je glas brojnim animiranim likovima, među kojima su i Gargamel iz Štrumfova i Tigar iz Winnieja Pooha. Manje je poznato da je patentirao prototip umjetnog srca uz pomoć liječnika Henry J. Heimlicha, koji je, pak, slavan po Heimlichovom zahvatu.

Košarku je izmislio kanadski liječnik

Prva košarkaška utakmica u kojoj su dvije ekipe igrale s po devet igrača održana je 21. prosinca 1891. godine. Konačni rezultat je bio 1-0.

Daj pet nije postojao prije 1977. godine

”Ruka mu je bila u zraku i u trenutku veselja ja sam posegnuo prema njegovoj ruci i pljesnuo”, prepričao je bivši igrač bejzbola Dusty Baker povijesni trenutak koji se dogodio na jednoj utakmici 2. rujna 1977. godine.

Kukuruznim žitaricama protiv masturbacije

Amerikanac John Harvey Kellog 1898. po prvi puta je javnosti predstavio novu vrstu zdrave hrane koju je nazvao Corn Flakes. Kukuruzne žitarice od tada su preplavile svijet, a malo je poznato da su prvi put bile predstavljene kao sredstvo čiji je cilj bio suzbijanje seksualnog apetita.

I Graham krekeri za borbu protiv seksa

Baš kao i kod kukuruznih žitarica, i Graham krekeri nastali su kao ‘oružje’ protiv seksualnog apetita. Prvi put predstavio ih je jedan prezbiterijanski svećenik.

Aparat za šećernu vunu izumio – stomatolog

Jedna od slastica u kojoj uživaju djeca te koja istovremeno uvelike pomaže stvaranju karijesa na zubima nastala je upravo zbog čovjeka čiji je posao bilo ‘spašavanje’ zubiju. Naime, upravo je zubar početkom 20. stoljeća izumio aparat za šećernu vunu.

Bejzbol se prvi puta zaigrao u Velikoj Britaniji

Iako je riječ o jednom od najpopularnijih sportova u SAD-u, stručnjaci su u pojedinim zapisima iz 18. stoljeća pronašli podatke da se bejzbol u Velikoj Britaniji igrao puno prije nego su Amerikanci postali neovisni.

Prvi bumerang pronađen je u Poljskoj!

Bumerang je tradicionalni suvenir, oružje, ali i simbol Australije, no arheolozi su u Poljskoj otkrili bumerang koji je star oko 30.000 godina, dok najstariji australski bumeranzi imaju ‘samo’ 10.000 godina.

Heroin kao lijek za prehladu

Poznata farmaceutska kompanija proslavila se diljem svijeta nakon izuma Aspirina, no malo je poznato da je ta tvrtka izumila i heroin koji se predstavljao kao lijek za prehladu. Stvarno zanimljiv prirodnilijek.

Piñata je izmišljena u Kini

Tijekom svojih putovanja u Kinu Marko Polo otkrio je papirnate figure životinja koje su Kinezi ukrašavali i potom spaljivali kako bi imali sreće u narednoj godini.

‘Moonwalk’ nije izmislio Michael Jackson

Jedan od najpopularnijih i najzanimljivijih plesnih pokreta, koji se gotovo u 99 posto slučajeva povezuje s pokojnim kraljem popa Michaelom Jacksonom, prvi je otplesao Bill Bailey.

Teoriju Velikog praska prvi je predstavio svećenik

Katolički svećenik iz Belgije Georges Lemaitre tvorac je teorije da je cjelokupna materija prvenstveno bila koncentrirana na jednom mjestu nakon čega se proširila. To je ujedno teorija Velikog praska.

Nacisti osmislili lutku na napuhavanje

Tijekom Drugog svjetskog rata nacisti su osmislili lutke na napuhavanje kako bi se zadovoljile seksualne potrebe njemačkih vojnika. Cijeli projekt bio je označen kao najstroža tajna, a lutka je nazvana Borghild.

Plastelin je sredstvo za čišćenje tapeta

U namjeri da se obogati, izumitelj Joe McVicker napravio je plastelin kao sredstvo za čišćenje tapeta. No, ubrzo je otkrio da plastelin može poslužiti i kao igračka za djecu te je odlučio krenuti u tom smjeru.

Touch-screen smartphone izmišljen je još 1993.

Prvi touch-screen smartphone napravljen je u Americi, a uređaj koji se zvao ‘Simon’ izmislio je IBM 1993. godine. Radilo se o dlanovniku, mobitelu, pageru i faks uređaju u jednom.
  • Vicevi 17 - [image: http://moji-vicevi.blogspot.com] *-- Vic --* Pita mene moja 5-godišnja nećaka da pogodim kako se zove njena odgajateljica u vrtiću. Pitam je koj...